Od lat króluje przekonanie, że porządne śniadanie to podstawa zbilansowanej diety. I nie sposób się z tym nie zgodzić. Zdrowy zastrzyk energii z rana dodaje sił do działania na cały dzień, stabilizuje poziom glukozy i rozpędza zaspany po nocnym odpoczynku metabolizm. Jednak w gonitwie dnia codziennego nie zawsze mamy czas na poranne przygotowanie zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Mam kilka pomysłów na urozmaicone śniadanie, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu . Bez wymówek jesteś w stanie je przygotować każdego dnia! Składają się z prostych produktów, które na pewno znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie?
– źródło pełnowartościowych węglowodanów i błonnika (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, żytnie czy jęczmienne, a także ryż lub kasze)
– źródło białka (nabiał, jajka, wędlina, ryby)
– źródło tłuszczów (nabiał, żółtko jajka, masło, orzechy i nasiona)
– warzywa i owoce w dowolnych ilościach
Przykładowe propozycje na zdrowe i pyszne śniadania:
1. Nocna owsianka, do której dorzuć garść orzechów i dowolne pokrojone owoce. Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę miodu. Taki posiłek przygotuj wieczorem, schowaj do lodówki i gotowe! Rano możesz się cieszyć pysznym i smacznym śniadaniem.
2. Wszelkie pasty do kanapek. Tu pełna dowolność w wyborze składników. Pyszne pasty przygotujesz z tuńczyka czy szprotek, czerwonej fasoli albo twarogu białego. Próbuj nowych kompozycji, kombinuj. W książkach kulinarnych znajdziesz mnóstwo inspiracji.
3. Szybkie placuszki z owocami. Wystarczy wymieszane razem mąka, jajko i banan. Do smażenia użyj dobrej patelni, która nie wymaga dodatku tłuszczu. Takie placki możesz podawać z dowolnymi owocami, jogurtem i orzechami. Świetnie sprawdzą się jako lunch do pracy. Zapakuj je do szczelnego pudełeczka, a zachowają świeżość przez cały dzień.
4. Kolorowe sałatki. Sałatka to szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Tak naprawdę możesz tworzyć różne kompozycje według uznania, codziennie zmieniając składniki. By sałatka była bardziej sycąca możesz ją spożyć z pieczywem albo przygotować ją na bazie makaronu czy ryżu. Z ulubionym sosem będzie smakować wyśmienicie, pamiętaj jednak, by sos przygotowywać samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Wszelkie kupne sosy nie są najlepszym wyborem. Zielone sałatki na bazie rukoli czy roszponki przygotuj na świeżo, z rana. Sałata lubi zamakać i robić się nieapetyczna. Jeśli sałatkę zabierasz ze sobą jako lunch, sos zapakuj do mini słoiczka i polej nim posiłek bezpośrednio przed jedzeniem.
5. Jajecznica lub omlet. Jajka to świetne źródło aminokwasów i tłuszczów. Ich zaletą jest to, że sycą na długo, a także szybko się je przygotowuje. Pysznym pomysłem na jajeczne śniadanie jest szakszuka z pomidorami, a także tradycyjna jajecznica, którą możesz wzbogacić o dowolne warzywa. Do tego kromka chleba i pyszne śniadanie gotowe.